Friday, November 30, 2012

4th ANNIVERSARY

Alhamdulillah. Dah 4 tahun kami bersama. Syukur Allah masih panjangkan jodoh kami. Insya'Allah seberat mana pun dugaan, jika dengan izinNya ia akan menguatkan lagi kasih sayang kami suami isteri.


Tahun ke-4, tiada hadiah istimewa, tiada kad ucapan, tiada dinner yang romantik, sekadar hidangan penambah berat badan. Hahaha. Serius. Bila masuk dalam mulut, saya dah terbayang lemak-lemak tepu sedang menempel kat badan saya terutama bahagian perut yang sedia ada dah banyak lemak! 



::OREO VANILLA CREPE WITH CHOCOLATE BUTTERCREAM::



Amacam? Berlemak tak? Haha.




Atas permintaan, saya letakkan resepi dan sumbernya. 

Untuk CREPE
Sumber: Majalah AROMA(Kak Ita-fromintankitchen.blogspot.com)

Bahan-bahan:
  • 140gm tepung kek- self raising flour
  • 20gm tepung jagung
  • 80gm gula caster
  • 500ml susu segar/susu cair
  • 30gm butter - dicairkan
  • 4 biji telur kuning
  • secubit garam
  • 1 sudu esen vanila - *saya letak perisa vanilla.sama ke lain ek?rasanya lain.bedal je la.


Cara penyediaan:
  1. Masukkan tepung kek+tepung jagung+garam dalam satu bekas. Ayak dan masukkan 1/2 susu ke dalam adunan tadi dan gaul rata sehingga licin dan tak berketul-ketul.
  2. Dalam bekas berasingan, satukan kuning telur, gula, dan baki 1/2 lagi susu. Kemudian kacau rata hingga sebati.
  3. Tuangkan adunan kuning telur (no.2) ke dalam adunan tepung (no.1) dan gaul rata sehingga adunan menjadi licin. Tambahkan butter yang dicairkan dan esen vanilla. Kacau hingga rata dan kemudian tapis.
  4. Tutup bekas dengan plastik dan simpan dalam peti ais paling kurang 30 minit.
  5. Sediakan non-stick pan atau apa2 kuali yang tak lekat, panaskan dengan api besar sampai kuali betul2 panas. Perlahankan api dan oleskan sedikit minyak pada kuali.
  6. Tuang 1 senduk adunan ke dalam kuali dan mula mendadar. Bila lapisan bawah dan kuning keemasan, angkat. Tak payah balikkan. Ulang hingga habis semua adunan.



Tips dari Kak Ita:Lepas angkat kulit crepe,lapis dengan plastik. Setiap lapisan 1 helai plastik untuk mengekalkan kelembapan dan elakkan crepe menjadi kering.






Untuk filling, saya hanya buat simple chocolate buttercream. Asalnya saya nak buat Vanilla Cream Kastard, tapi disebabkan semalam tak berapa sihat, saya guna je bahan yang ada dekat dapur. Memang tak larat nak drive semata-mata nak beli whipping cream. Jadi, guna je la stok yang sedia ada kat rumah. Jimat.


Tapi rasanya kureng sikit. Muak. Kalau filling guna whipping cream or chocolate ganache lagi sedapla. Kalau nak cuba jugak buttercream, boleh cuba resepi ni. Simple sangat.


CHOCOLATE BUTTERCREAM
Sumber: Google (tak ingat kt mana)

Bahan-bahan:
  • 1 cawan butter
  • 1 cawan choc chip - *saya gantikan dgn compound milk chocolate.sbb tu je stok yg ada.


Cara-cara:
  1. Kedua-dua bahan ini dicairkan secara double boiler
  2. Bila dah cair kacau sehingga sebati.
  3. Simpankan ke dalam peti sejuk biar pra beku. Kemudian keluarkan dan pukul menggunakan redai pemukul telur selama 3 minit sehingga ia berkrim. 
  4. Masukkan dalam plastik aising dengan acuan pilihan dan paipkan ke atas crepe.


Ada banyak lagi resepi yang simple, boleh search kat google kalo tak nak cuba yang ini. Same goes to filling lain. Nak senang rujuk kat blog Kak Ita. Semua ada.


Untuk penyediaan:
  1. Letak sekeping crepe kemudian paipkan filling. 
  2. Lepas tu, letak biskut oreo yang dibuang cream atas filling tadi. Lapiskan semula dengan crepe dan ulang hingga siap.

Nak letak biskut dari bawah sampai atas pun boleh. Saya tak letak semua lapisan sebab stok biskut tak cukup. Mana nak cukup. Satu letak atas filling, satu masuk dalam mulut. Hahaha. Manalah nak cukupkan. Tapi serius.. Bila letak biskut oreo menambah lagi kelazatannya. 




Sebenarnya, saya bukanlah orang yang rajin sangat. Kalau ada resepi yang simple-simple, confirm laju je saya cuba. Heh. Jadi, resepi yang saya cuba semua yang simple dan ringkas. Lagipun sendiri nak makan kan. Lainla kalau nak bisnes.


Pesanan saya, banyakkan bersabar masa mendadar crepe tu ok! Memang menguji kesabaran. SELAMAT MENCUBA!



saya:teringat-ingat kesedapan Oreo CheeseCake.adeii.


Sunday, November 25, 2012

MURTABAK MINI

As usual, hari Ahad adalah hari bermalas-malasan untuk saya. 
Jadi, hari ni saya sekadar masak Murtabak Mini untuk 'brunch' (breakfast+lunch). 


MURTABAK MINI

Bahan-bahan inti:

Isi ayam/daging cincang -ikut suka nak letak banyak mana
2 biji ubi kentang -dipotong dadu
1 biji bawang besar -dicincang/dipotong dadu
serbuk kari -saya bubuh 1 paket(kalau tak suka rasa kari, boh 2 sudu besar pun dah ok)
cili blender -(yang ni optional.saya suka ada rasa pedas.cili blender ni saya memang dah
                  siap boh bawang merah,bawang putih, dan halia.memang selalu ada stok)
gula, garam secukup rasa - nak letak perasa pun boleh.saya memang takde stok perasa kat  
                                     umah.

*kalau ada daun sup, boleh jugak nak letak.saya tak letak sebab tak beli.




 Bahan-bahan lain:

  • kulit popia saiz besar
  • 2 biji telur         
  • sedikit minyak untuk menggoreng               


Cara-cara:
  1. Serbuk kari+cili blender digaul sekali. Letak air sedikit
  2. Tumis serbuk kari+cili blender hingga naik bau. 
  3. Masukkan kentang dan ayam. Masukkan air sedikit untuk mempercepatkan kentang empuk.
  4. Bila kentang hampir empuk, masukkan gula dan garam secukup rasa. Kemudian, masukkan bawang yang dicincang tadi. Biarkan sehingga kentang betul-betul empuk. 
  5. Tutup api dan biarkan inti sejuk.
  6. Setelah inti sejuk, campurkan inti dengan telur. Gaul sebati.
  7. Panaskan kuali, letak sedikit sahaja minyak. 
  8. Letak sedikit inti di atas kulit popia dan lipatkannya menjadi empat segi.
  9. Masukkan murtabak ke dalam kuali dan goreng sehingga kekuning-kuningan.

Selamat mencuba!


saya: gigihkan diri untuk menaip resepi yang sempoi nih atas permintaan sorang kawan yang sedang sarat mengandung tetapi berkobar-berkobar memasak. Hehe.

KASIH ABAH

Kejadian 3 hari lepas, semasa saya sedang memilih kuih untuk minum petang,


Bapa: Adik nak kuih apa? Ambik la.
Anak perempuan: (Terus pilih kuih-muih kegemaran)

Usai si anak memilih kuih, si bapa pun bertanya,

Bapa: Cukup ke dik? Nak apa-apa lagi?
Anak: (Sekadar menggelengkan kepala tanda cukup)


Semasa dalam perjalanan pulang, saya rasa sebak. Teringat saya pada Abah.. (T__T)


Abah saya adalah orang yang paling istimewa dan anugerah yang tidak ternilai untuk saya. Sejak kecil, Abah sangat menjaga makan kami adik beradik. Tak pernah sekali pun saya adik beradik tak cukup makan. Abah saya tak pernah kekok dalam membantu Mak menguruskan rumah. Dari mengemas rumah, basuh baju, lipat baju, hatta memasak pun Abah cukup hebat! Bertuahkan saya.


Abah pantang bila dengar saya nak makan apa-apa. Pasti dia akan belikan makanan yang saya nak makan. Kalau tak jumpa, dia akan cari sampai jumpa. Begitulah kasih Abah.. (T_____T)



Hakikatnya, walaupun saya dah 4 tahun kahwin, kasih sayang Abah terhadap saya tak pernah berubah. Masa Abah datang ke rumah saya tempoh hari, Abah tunaikan hasrat saya nak makan Asam Pedas Ikan Pari. Malah, sepanjang di rumah saya, Abahlah orang yang sibuk memasak di dapur, bukannya saya! Ya Allah, besarnya kasih sayang Abah. Abah jugakla yang temankan saya pergi ke pasar. Abahlah jugak yang keluarkan tenaga kopekkan durian untuk saya makan. Dan setiap kali Abah nak ke rumah saya, dia pasti akan tanya dulu kalau-kalau saya ada nak makan apa-apa. Abah pasti akan belikan dan bawa ke Penang.




Sesungguhnya, saya tahu bahawa saya tak mampu nak balas jasa dan pengorbanan Abah pada saya. Hanya sekalung doa yang tak pernah putus dari saya untuk Abah dan Mak.





Buat Abah, 
Adik cuma nak Abah tahu, yang Adik sangat sayangkan Abah dan Abah adalah lelaki nombor satu dalam hati Adik.



saya: menaip sambil bergenang air mata.


Thursday, November 22, 2012

ITU BUKAN KERJA SAYA..

Kadang-kadang saya tak faham dengan mentaliti sesetengah masyarakat. Nak kata takda agama, ada. Tapi bila bercakap macam tak ada pegangan agama pulak.


Saya tak marah. Simpan dalam hati, apatah lagi. Mungkin sebab dah alah bisa tegal biasa.
Cuma kecewa sikit.


Bila saya beli rumah yang ada 6 bilik, maka keluarlah ayat ni,


"Buat apa beli rumah besar-besar..anak pun takda.."



Saya hanya mampu senyum kelat. Dalam hati, istighfar banyak-banyak. 


Salah ke saya nak beli rumah besar mana pun? Ada ke saya susahkan mereka? 
Kalau tak ada anak sekarang, sampai bila-bila ke takde anak?
Tipulah kalau saya tak terasa. Tapi saya telan je kata-kata sinis tu. Kalau berpeluang, saya cuma nak beritahu, 'Mengandung ke tak, ITU BUKAN KERJA SAYA'...



saya:lambat ke cepat, Allah lebih mengetahui.

Tuesday, November 20, 2012

SAYONARA

Cepatnya masa berlalu. Pejam celik-pejam celik nak masuk bulan Disember. Phewww~



Tahun ni adalah tahun yang paling penat untuk saya. Dari awal tahun sampailah hari-hari terakhir persekolahan, masih pulun buat kerja yang tak habis-habis. Alhamdulillah, semuanya siap sebelum cuti. 


Sekarang ni, sibuk pulak nak kemas barang. Nampak macam sikit je barangnya, tapi bila dah kemas baru tahu ok! Ni baru duduk rumah yang sekangkang kera, kalau duduk rumah yang besar gabak lagi banyaklah barang kan. Baju kurung saya pun dah penuh satu 'box' besar tu. Itu pun kadang-kadang merungut dengan Enchik Suami takda baju. Heh.


Sejujurnya, saya sedih nak tinggalkan kawan-kawan sekolah dan jiran-jiran. Diorang semua dah macam keluarga saya sendiri. Bukan senang nak hidup di tempat orang. Tambah pulak saya dan Enchik Suami takda sedara mara dekat sini. Kawan-kawan dan jiran-jiranla yang banyak membantu. Huhu. Allah saja yang mampu balas jasa mereka.








me:will gonna miss them badly...:((

Thursday, September 27, 2012

KL, HERE WE COME!

Finally, we'll be moving to KL next year. Insya'Allah..:))

Mengejutkan. Unexpected. 
Enchik Suami baru plan nak isi borang pindah. Alih-alih dah dapat dulu arahan kena pindah. Enchik Suami akan mula keje di ofis baru by 1st January. Saya pun kelam kabut isi eg-tukar. Mujurla ada 4 hari lagi. Alhamdulillah, pengetua pun dah sahkan. Harap-harap saya pun dapatla pindah. Kalau tak, kenala mintak lagi tahun depan. 


saya:stress pulak bila fikir kena packing.adeii.


Tuesday, July 31, 2012

IFTAR:ROTI JOHN DAN DONUT COKLAT BERCONRFLAKE

Lama tak buat Roti John dan donut.

Ini menu hari Ahad hari tu. Memang plan nak masak. Tapi pagi tu sempat layan Enchik Suami tengok wayang. Lepas tu window shopping, survey-survey baju raya untuk saya. Eemmm masih takde yang berkenan. Sampai rumah dah dekat pukul 5.30 petang.


Sebabkan nak makan makanan manis-manis, saya pun dengan gigihnya menguli tepung nak buat donut. Memang kelam kabut. Letih gila. Time tu baru rasa bagusnya kalau ada breadmaker. *tak beli-beli lagi.stress.tsk*  Dengan kepantasan tahap maksima, sempatla buat dua jenis juadah ni. Lepas buka, letih tahap gaban ok! Rasa terus nak collapse. Heh.



 ::DONUT COKLAT BERCORNFLAKE::






::ROTI JOHN FRENCH LOAF::

Bila lama tak makan donut sendiri buat, rasa nyesal napa tak rajin nak menguli.Memang sedap gila! Angkat bakul sendiri ok. Haha. Puas hati. Kita nak bubuh topping apa-apa pun ikut suka kita kan. 

Same goes to Roti John. Kalau beli RM3, belum tentu sedap kan. Saya pulak memang suka buat Roti John guna french loaf. Lagi nikmat bila makan..:)




saya:rajin masak bila ada mood je.

AIR KATHIRA

Salam 10 Ramadhan!
Finally saya jumpa jugak air kathira dekat Butterworth ni.


Walaupun rasanya tak sama macam kat Johor nun, tapi bolehla setakat nak hilangkan kempunan kitorang berdua ni..;)


Sekarang ni teringin nak makan kuih kole kacang. Tapi tak jumpa lagi. Susah-susah, kena buat sendirila jawabnya. Adeiii~Rajin ke? Bulan puasa je selera macam-macam kan. Haih. Nafsu ok!




saya:semoga Ramadhan kali ni Ramadhan yang terakhir kami berdua.Amin

Thursday, July 26, 2012

TERCEKIK TULANG

Rupa-rupanya seksa jugak bila tercekik tulang ek. Lagi-lagi tulang yang halus-halus tu. 
Bila dah tercekik, punyala seksa nak keluarkan. 

Serius. Memang susah gila! Tak tipu. 
Tak percaya korang tryla buat-buat tercekik. Baru korang tau.
Amacam? Ada bran? Eheh.




Ini semua gara-gara nasi kerabu. Selepas kejadian tercekik tulang tempoh hari, Enchik Suami terus belikan lauk daging bakar untuk gantikan ikan goreng tepung. Dia takut saya tercekik lagi. Ehehe. 



Terima kasih abang kerana memahami. Terharu. Tsk.




saya:mujur tulang ikan,kalo tulang ayam, pengsan.

DUGAAN RAMADHAN

Sehari sebelum Ramadhan, saya diuji dengan ujian yang sangat hebat. 
Berat sungguh dugaan itu pada saya. Ketika itu, hanya Tuhan yang tahu. Saya seperti hilang punca, hilang arah. Ditambah pula dalam keadaan diri yang tidak boleh bersolat. Terasa perit sangat jiwa. Hanya mampu beristighfar.


Sungguh besar dugaanMu Ya Allah.
Adakalanya rasa tak termampu untukku harunginya.
Namun,
Aku sentiasa percaya dan yakin dengan ketentuanMu.
Tidak ada hambaMu yang diuji lebih dari apa yang dia mampu.
Aku pegang pada janjiMu Ya Allah.
Dan sebab itu,
Aku terus bertawakal, terus berusaha, dan berdoa setiap hari
Mengharapkan agar semua ini akan ada pengakhiran yang baik.

Di sebalik keperitan,
Aku masih panjatkan syukur kerana
Aku tahu ujianMu adalah tanda kasih sayangMu padaku.
Terima kasih Ya Tuhan kerana memilih aku
Untuk diuji.




Semoga doa saya akan dimakbulkan dan diberikan kekuatan yang berterusan untuk mengharungi hari-hari mendatang.



saya:sabar.tawakal.

Sunday, July 15, 2012

PEMANGGANG AJAIB

Sana sini cerita tentang pemanggang ajaib. Produk ni dah lama dah ada kat pasaran.
Mungkin saya je yang tak perasan. Haha. 

Tak boleh jadik. Nak kena beli jugak pemanggang ni. Macam-macam resepi boleh buat.
Ikutkan hati hari ni jugak nak beli, tapi hari ni hari Ahad, confirmla kedai tu tutup kan. 




Sangat sesuai dengan saya yang masak ikut mood ni. Kalau malas-malas, kita panggang aje guna pemanggang ni kan. Yang penting sedap dan sihat!



saya:sangat teruja

JODOHKU ORANG NEPAL

'Lautan api pun sanggup kurenang, inikan pulak Gunung Everest.' 


Kalau dah cinta, semua sanggup kan. Bila ada masalah, baru nak menyesal.
Bukan mendoakan, sekadar mengingatkan. *aku pulak yang emosi.hehe*


Semalam dapat khabar dari mak saya, anak kawan baik dia yang memang kitorang kenal dari kecik, dah nikah dengan jejaka Nepal. Agak mengejutkan. Budaknya berpelajaranla jugak. Tapi itu yang dah tersurat kan. Dah memang jodoh dia. Mula-mula keluarga tak berapa restu, tapi dah budaknya nak jugak, ibunya izinkan. Takut jadi benda yang tak elok kemudian hari, jadi mereka pun dinikahkan. 


Kita yang mendengar cuma boleh doakan takkan ada masalah kemudian hari dan semoga jodohnya berpanjangan. 


Tetiba saya rasa bersyukur sangat sebab dipertemukan jodoh dengan orang senegara walaupun bukan senegeri. Yang penting, Malaysia 'homemade'. Ehehe.


Syukur, suami saya orang Terengganu.. (^_~)




saya:kuasa Tuhan.

Tuesday, July 10, 2012

DOAKANLA EK

Aminnnn...:))
Doa-doakanla ek kengkawan.


Tengok kat wall member ramai yang ada application ni. Saya pun buatla untuk suka-suka. Takde keje.
Ok la tu 3 orang kan.*Sorang pun tak dapat lagi. Huhu* 
Syukur sangat kalau dapat 3 orang. Sesuaila dengan ekonomi sekarang kan.






saya:tak pernah berhenti berharap.

Monday, July 9, 2012

MONDAY BLUES

Bila hari Isnin je, mood pun kureng. Kalau boleh rasa nak duduk goyang kaki, golek-golek atas tilam. Tambah-tambah sekarang ni hujan je kat Penang. Memang sedapla kalau tido. Terasa di sorgaaa~ Eheh.


Minggu depan dah start puasa. Rasa tak sabar pulak nak sambut Ramadhan kali ni. Harap-harap Ramadhan kali ni saya lebih rajin memasak. Lebih banyak resepi yang kebabomm yang akan dimasak. Yeayy!Chaiyok..chaiyok!


Enchik Suami pulak dah request Biskut Dahlia untuk hari raya. Saspen jugak nak buat sebab saya tak pernah buat! Makan taula. Setau saya, nenek saya memang pakar buat Biskut Dahlia ni. Memang biskut old skull kan. Harapnya jadikla biskut dahlia saya. Tengok resepi macam senang. *Tengok je memang senang.Try buat.Erk.*


KREDIT: GOOGLE



saya:berkobar-kobar nak buat biskut raya.

Sunday, July 1, 2012

AZWAN ALI PROPA

Siapa tak kenal dengan Azwan Ali. Pengacara paling 'hot' seantero Malaysia. *hot ke?hihihi*
Kalau korang tak kenal, memang korang lagi teruk dari katak yang duduk bawah tempurung tu. Ehehe. Gurau je.




Bukan nak mengutuk ke nak mengeji. Sekadar nak beri komen. Eceh. Macamla komen aku ni ada orang nak baca kan. Lantakla. Blog aku, sukahati aku nak tulis apa kan. Heh.




Bila cerita pasal Azwan Ali je, ramai yang mengutuk, mencaci, mencerca dan yang sewaktu denganya. Yang peliknya, yang mengutuk, mencaci  Si Azwan ni bukannya sesama artis je, orang-orang biasa yang tak berkaitan pun. 




Aku ni bukanla baik sangat dan bukanlah nak menyebelahi Azwan Ali ni. Cuma sebagai manusia yang berpegang pada ajaran Islam, aku berpendapat cukupla-cukupla mengutuk dan mengeji sesama manusia. Kalau korang rasa tak suka artis tu, korang diam-diam sudahla. Diorang pun takde kacau korang kan. Dari mengeji, baik doakan artis-artis kat Malaysia ni dapat petunjuk. Dapat jugak pahala. Dan bukan ke itu yang digalakkan dalam Islam?




Kalau korang rasa meluat dengan Azwan Ali ke artis-artis lain ke, korang tak payahla tengok rancangan-rancangan gosip yang ada kat TV tu. Tak payah amik pot. Baiklah tengok Semanis Kurma ke Al-Kuliyyah ke 30 Minit Bersama Ustaz Don ke. Berganda-ganda pahala. Peringatan untuk diri aku jugak..:))






Jadi, lepas ni kita banyak-banyakkanlah berdoa untuk orang lain dan banyak-banyakkanlah menonton program-program agama dekat TV untuk elakkan kita dari mengata artis-artis yang takde faedah tu.






saya:mengomen sebab tertengok ulangan Galaksi.

Saturday, June 30, 2012

TREATMENT PCOS: PART II

Lega. Alhamdulillah semuanya ok. 

Macam biasa, bila masuk je bilik Doc, ofkos la kena timbang berat kan. Haha. Fobia ok! Tapi semalam agak mengejutkan sebab turun lagi 2kg!! Yeayy! Walaupun tak banyak, at least turun. 

Punyala excited, terus call Enchik Suami. Enchik Suami pulak macam biasala. Takde perasaan. 

"2 kilo je turun?? Ingatkan 10 kilo ke 15 kilo ke."

Tu la ayat dia. Sangat tidak memberi semangat. Ingat senang ke nak turun 2 kilo! Taula dia tu badan selim. Naik kejap lepas tu nak turun pun senang. Arghhhhh! Jeles betul. Mana tak selim, lepas makan je buang. Kalau tak buang, tak sah. Ehehehe.

Sekarang ni, kena tunggu next period. Hari ke-13, doc soh datang. Kali ni doc nak bagi makan clomid pulak. Sangat risau bila kena makan ubat ni. Sebab most of the pcoser beritau bila makan clomid, badan macam di pam-pam. Adeiii~ Harap-harapla Lactolite dan PB dapat membantu..(^__^)




saya:moga Allah permudahkan usaha kami.

Wednesday, June 27, 2012

Treatment PCOS

Saspen pulak nak jumpa gynae Jumaat ni. Huhu. 


Pada hal dah setahun lebih treatment dengan Dr Ramesh ni. Maybe saspen sebab nak timbang berat kot. Hahaha. Perkara yang saya paling tak suka ialah TIMBANG BERAT ok! Sebab takut tengok jarum penimbang tu tunjuk dekat angka-angka yang mengerikan. Huahuahua. Tapi setiap kali datang appoinment, memang wajib timbang berat. Nak tak nak, kena jugak. Dr Ramesh macam biasala. Senyum je bila tengok berat saya yang mengerikan tu. Senyum penuh makna ye. Sendiri pahamla.






Mak aihhh, beratnya! Kalau berat saya macam ni, tak tahulah. 
Berat sekarang pun dah rasa tak larat nak bawak badan. Hehe.



Alhamdulillah lepas treatment, period saya pun dah regular. Setakat ni tak pernah missed lagi. Syukur sangat. Bila period dah regular, peluang untuk pregnant tu tinggila. Cuma belum ada rezeki lagi. Kawan-kawan doakanla ek. 




Ada seorang doktor pernah beritahu yang saya ni kira beruntung sebab period dah normal. Ada sesetengah pesakit PCOS terpaksa makan ubat turun darah untuk datang period. Ada sorang ofismate Enchik Suami dah buat ovarian drilling (OD) tapi period masih tak keluar jugak. Kasihan kan. Jadi, saya ni memang dah patut bersyukur sangat-sangat sebab period dah datang naturally. Insya'Allah pasti ada rezeki nanti.






Saya percaya, setiap dugaan yang Allah beri pasti ada hikmah dan ganjaran yang sangat  besar. Manala tau rezeki nak dapat kembar kan. Hehe. Aminkan ye kawan-kawan..:)))






saya:kalau dapat kembar sepasang, memang syukur sangat.

Tuesday, June 26, 2012

SAYA NAK KAHWIN!!

Sila jangan konfius. Bukan saya yang nak kahwin LAGI, tapi abang saya yang no.3 dah kemaruk nak kahwin ok!




Tadi petang dapat mesej dari dia,


" Ada plan tak nak balik sini (JB) minggu depan? Aku nak bawak awek datang umah ni. Kalau kau balik, best sikit. Abang kau sorang ni dah kemaruk nak kahwin. Hehehehe."






Saya terus gelak besar ok. Gelak sorang-sorang pulak tu. Makcik-makcik cleaner yang ada dalam surau masa tu tengok pelik je. Ye la. Gila ke apa cikgu ni gelak besar sorang-sorang. Heh. Kalau takde orang kat surau time tu, saya memang nak gelak guling-guling. Hahaha. 




Kalau korang nak tau, abang saya sorang ni, memang tak pernah bawak balik mana-mana pompuan. Bila dia tiba-tiba mesej macam tu, saya macam terkejut beruk ok. Macam kelakar pun ada. Tapi abang saya ni pun bukan muda lagi. Dah 28 tahun. Kira memang dah sesuaila nak kahwin kan. Harap-harapla kali ni betul-betul jadik. 




Ni la gerangan orang yang kemaruk nak kahwin. 
Haha. Good luck, bro! 
Opss, identiti perlu dirahsiakan. *Bajet abang aku selebritila*




saya:kalau PENANG-JB tu macam KL-JB, kompem saya balik. 

PAVLOVA..SEDAP KE?

Sana sini orang cerita pasal PAVLOVA. Sedap sangat ke pavlova ni?? *ayat kerek ok*
Serius, saya tak pernah makan. Heh. Ketinggalan zaman sikit je. 




Niat di hati nak cuba buat sendiri. Kalau sedap, tak payah order. Tapi kalau tak sedap, gamaknya kenala order saja. Senang cerita.




Dah selongkar banyak jugak blog-blog resepi. Cari resepi pavlova yang simple-simple je. Saya ni takla rajin sangat mem'baking' ni. Tengok mood jugak. 






Kalau mood dah ke laut, takde maknanya nak cuba resepi yang komplikated sampai nak hentak-hentak kaki. Ngeee~ Tapi bila mood tu berkobar-kobar, ribut taufan ke gempa bumi ke tak jadi hal. Masak tetap masak. Hahaha. Teringat masa buat keropok lekor hari tu. Rumah bergoyang pun boleh rilek siang ikan. Orang lain semua dah bertempiaran lari turun, saya boleh selamba badak siang ikan! Korang ada?? Tak ada kan...:)))




Tengok pun dah cair air liur. Belum masuk anak tekak lagi. 
Adeeiii~Kena buat jugak ni.

ihsan: google'




Disebabkan semua orang sibuk cerita pasal pavlova ni, saya pun bercadang nak try buat sendiri minggu ni. Tak tahula tu jadik ke tidak. Tunggu je la. 






saya:jangan hangat-hangat tahi ayam sudah.

PUASA GANTI

Pejam celik-pejam celik, dah nak puasa kan. Lepas tu raya pulak. Cepat betul masa berjalan. 
Kalau dulu, rasa lamanya naktunggu bulan puasa. La ni, tak sedar dah nak Ramadhan balik. 
Lepas tu baru terkedek-kedek nak ganti puasa. Heh. 




Sejak-sejak dah kerja, kahwin, saya memang payah nak ganti puasa. Mesti dah hujung-hujung baru nak ganti. Haipppp! Memang tak patut kan. Setahun ada 12 bulan. Tolak bulan puasa, ada lagi 11 bulan! Tapi tetap nak tunggu Rejab dan Syaa'ban baru nak ganti puasa. Konon-konon dapat pahala puasa sunat sekali. Alasan!! Ngehngehngeh.




Jadi azam tahun depan, nak ganti puasa awal-awal. Takdela tercungap-cungap nanti wehhh. Seminggu terus puasa 5 hari. Manala tak semput kan. Dengan cuaca sekarang yang memang panas ya ampunnnn.. Ini baru dekat dunia, akhirat?? Gulpp~ Tak mampu nak jawab.




Korang-korang dah habis ke ganti puasa tu?? 
Jangan buat-buat lupa pulak. Heh. Chaiyok, chaiyok!!






Pagi-pagi lagi dah pesan Enchik Suami beli Roti John 
untuk saya berbuka nanti... (^_^)



saya:bila puasa, macam-macam plak request.haha

Monday, June 25, 2012

EH DAH GAJI KE?

Eh, gaji dah masuk ke??
Okay, buat-buat terkejut pulak kan. Hari ni orang-orang gomen dah gaji ok!




Jadi, silalah bayar segala hutang-piutang korang tu. Shopping tu kemudian ye. 
Kalau awal-awal korang dah g shopping, nanti ada pulak tak cukup duit nak bayar hutang sedia ada. 
Tak pasal-pasal bertambah lagi hutang. Mintak dijauhkanla.




saya: tak suka berhutang.

Saturday, June 9, 2012

OREO CHEESECAKE

Bila mood rajin nak memasak, habis semua blog resepi nak selongkar. Hehe. Tapi bila time mood dah ke laut, resepi yang berlonggok-longgok dalam document tu, haramm tak ditengoknya. Heh.



Disebabkan aura rajin dah meresap dalam jiwa, maka terhasil lah OREO CHEESECAKE. 
Sila jangan fengsannn, ok!







Ini Oreo Cheesecake versi saya. Orang lain guna springform pan. Tapi saya ni terlebih kreatif, gunala loyang yang lobang tengah-tengah tu. 
Korang pun, kalau dah takde springform pan tu, tak payah nak hentak-hentak kepala kat dinding, guna je apa yang ada. Hehe.


Mujurla loyangnya tak besar mana, cukupla untuk kitorang dua orang ni. 
Bagi jugak sepinggan dekat jiran sebelah. Maklumla, Enchik Suami perut kecik. 
Lagipun, ciskek-ciskek ni bukan selera tekak dia. Saya pulak ikut mood. Time nak buat tu berkobar-kobar, bila dah siap, makan pun ala-ala je. Heh. 




saya:macam nak buat karipap pulak.

Friday, June 8, 2012

TIRAMISU

Ramai pulak yang mintak resepi tiramisu. Mungkin gambar yang saya letak dekat Facebook tu menggiurkan sangat kot. Ehehe. Pasal tu la ramai yang berkenan. 




Sila jangan tertipu dengan gambar ye; rasanya tidakla hebat mana pun..:p






Tapi cara nak buat memang sempoi. Sekejap je dah siap. Saya pulak memang jenis suka resepi yang simple-simple ni. Janji hasil kebaboomm. Heh. Kebaboom untuk tekak Enchik Suami jadikla.



RESEPI DARI GOOGLE (Lupa dari blog mana.Tsk.Sori)


Bahan-bahan:
  • 250 ml whipping cream
  • 200ml cream cheese (saya guna PHILADELPHIA)
  • 1/2 cawan gula halus (kalau takde stok, tak payah pening-pening. Gula pasir tu blender aje.Heh)
  • 1 cawan air panas
  • 1 sudu makan nescafe
  • serbuk koko dan strawberi (untuk hiasan)
  • sebuku kek (apa-apa kek)


Cara-cara:


1. Bancuh nescafe dengan air panas.

2. Pukul gula, cream cheese, whipping cream sampai kembang dan gebu. 
(Sila guna mixer eh. Kalau rasa tangan tu kental, bolehla nak pukul pakai tangan. Hehe)

3. Potong kek dan susun dalam bekas. 

4. Tuangkan bancuhan nescafe atas kek. (Jangan tuang semua pulak. Agak-agak)

5. Sapu cream cheese+whipping cream yang dah dipukul tadi ke atas kek. Ulang langkah sampai habis.

6. Sejukkan dalam peti sejuk.

7. Bila nak makan, hiaslah dengan serbuk koko dan strawberi.






Bolehla kalau nak surprisekan Enchik Suami. 
Confirm Enchik Suami senyum lebar.
(^__________________^)



Gigih jugak nak buat tiramisu ni. Sebelum ni tak tahu pun apa tu cream cheese, whipping cream. Sebabkan Enchik Suami asyik cakap tiramisu sedap, saya pun gigih google resepi kat internet. Saya pun tak pernah makan sebelum ni. Tapi tak sia-sia, memang sedap!





Selamat mencuba!



saya:simple tapi sedap.

Durian Oh Durian


Musim-musim cuti sekolah ni, banyak pulak orang jual durian tepi-tepi jalan. Mula-mula boleh tahan lagila. Nampak pun buat macam tak nampak je kan. Haha. Konon-konon nak tahan nafsu la. Balik Johor pun macam tu jugak. Punyala banyak apek-apek tu jual durian, saya boleh buat bodoh je kan. Jual mahal katakan. Pada hal anak tekak ni dah menjerti-jerit nak telan durian!Hahaha.


Tahan punya tahan, last-last surrender! Tak boleh tahan wehhhhh!! 
Bau durian yang menusuk-nusuk lobang hidung memang menggiurkan. Auwwww. Hehe. 
Saya akhirnya beli jugak 3 bijik durian!! Yeah!Berjayaaaaaa!!

Ihsan: Google

Beli 3 bijik, 2bijik saya balun, lagi sebijik tu simpan untuk Enchik Suami. 
Last-last saya jugak yang habiskan. Haha. 
Dah memang Hantu Durian ok!




Konon-konon g pasar nak beli bahan nak masak, dengan durian-durian sekali saya borong. Hehe. Nasibla beli 3 bijik je, kalau tak memang tak laratla nak bawak. 
Tapi serius marvelessssss durian apek ni. Tak rugi beli, 3 biji baru RM20. 










saya: taip sampai terliur ok.tsk.durian!

Monday, May 28, 2012

Pesanan Enchik Suami


"Yang,balik JB jangan lama-lama sangat eh. Seminggu cukupla."

Pesan Enchik Suami beberapa minggu sebelum cuti sekolah..(",)

Ikutkan hati memang nak balik berdua. Tapi as usual Enchik Suami susah nak dapat cuti. So, terpaksala balik JB sorang. Memang sangat tak best! Dah tu kena naik bas pulak tu. Lagilaaaaaaaa bertambah-tambah tak best!! Hari tu nak tempah tiket flight tapi schedule kelas tambahan tak keluar lagi. Tak berani nak booking. Malas nak cari orang ganti last minute. Tak pasal-pasal orang menyumpah kat kite kan. 

Berat hati jugak nak tinggalkan Enchik Suami. Kitorang kan jarang-jarang berjauhan ni. Bukan Enchik Suami je meroyan, saya pun meroyan jugak nanti. Heh. Tapi awal-awal je la. Lepas 2-3 hari kat JB, takde maknanya! Haha. Hilang segala meroyan. Terus hilang ingatan kat Enchik Suami sekejap. Ngeh3.

Pesanan untuk Enchik Suami, BEHAVE YOURSELF OK!

Sayang awak sangat..:))



saya:berat hati.tsk.tak suka.

Saturday, May 19, 2012

Belum Rezeki Lagi

Lately, ramai kawan-kawan yang bersalin. 
Geram tengok gambar-gambar baby diorang. Comel-comel semua.


Kadang-kadang jadi sebak jugak. Tengok orang lain senang je nak pregnant. Lepas sorang, sorang. Senang kan? Tapi saya pujuk hati ni. Thinking positive way. Ujian Allah tu berbeza untuk setiap manusia. Jadi, redha dan teruskan berusaha. Berdoalah sebanyak mana. Insya'Allah, satu hari nanti Allah pasti makbulkan. 


Dan saya rasa beruntung kerana diuji Allah. 
Itu tandanya Allah masih sayangkan saya. Alhamdulillah..:)
Yang pasti, saya takkan pernah putus meminta dan terus meminta. 
Semoga Allah akan makbulkan permintaan kami yang lemah ni. Aminnn.....




saya: cekal.

Tak Produktifla Saya Ni!

Lama tak update blog. Sangat tak produktif! Hurmm..:(

Since budak-budak tengah exam, kerja pun kurang sikit. Taklah busy sampai tak cukup tangan, tak cukup tidur. Tidur pun siap mimpi pasal kerja ok! Memang disasterla. Heh. Kerja cikgu semakin membebankan sekarang. (T____T)


Mujurla ada Enchik Suami ubat penenang. Tapi itu pun tak boleh mengeluh lebih-lebih okay. Kalau komplen lebih-lebih nanti  Enchik Suami terus jawab, "Tu la. Nak sangat jadik cikgu. Baikla keje ofis macam dulu". Sabar je la. Bukan nak bagi semangat ke kan.Sobs.


Tak sabar nak cuti. Nak berehat-rehat, berguling-guling kat umah. Main masak-masak.
Cakap pasal masak-masak, saya memang dah lama tak masak resepi yang kebabom u all. Lama tak selongkar resepi-resepi baru kat blog resepi. Adala jugak terjah beberapa blog, tapi setakat terjah aje la. Cuci mata. 
Bila mood dah ke laut, apa pun tak jadi. Heh. 
So, cuti sekolah ni berazam untuk mencuba resepi yang best-best!
*Sian kat Enchik Suami asik makan ikan goreng je. Hahaha. Itu pun dah cukup menyelerakan untuk dia.*




Serius lama gila tak buat Roti John. 
Terus lapar tengok gambar ni. Stress!





saya: SELAMAT HARI GURU untuk saya. Heh. Lupa pulak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails