Jadi, hari ni saya sekadar masak Murtabak Mini untuk 'brunch' (breakfast+lunch).
MURTABAK MINI
Bahan-bahan inti:
Isi ayam/daging cincang -ikut suka nak letak banyak mana
2 biji ubi kentang -dipotong dadu
1 biji bawang besar -dicincang/dipotong dadu
serbuk kari -saya bubuh 1 paket(kalau tak suka rasa kari, boh 2 sudu besar pun dah ok)
cili blender -(yang ni optional.saya suka ada rasa pedas.cili blender ni saya memang dah
siap boh bawang merah,bawang putih, dan halia.memang selalu ada stok)
gula, garam secukup rasa - nak letak perasa pun boleh.saya memang takde stok perasa kat
umah.
*kalau ada daun sup, boleh jugak nak letak.saya tak letak sebab tak beli.
Bahan-bahan lain:
- kulit popia saiz besar
- 2 biji telur
- sedikit minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Serbuk kari+cili blender digaul sekali. Letak air sedikit
- Tumis serbuk kari+cili blender hingga naik bau.
- Masukkan kentang dan ayam. Masukkan air sedikit untuk mempercepatkan kentang empuk.
- Bila kentang hampir empuk, masukkan gula dan garam secukup rasa. Kemudian, masukkan bawang yang dicincang tadi. Biarkan sehingga kentang betul-betul empuk.
- Tutup api dan biarkan inti sejuk.
- Setelah inti sejuk, campurkan inti dengan telur. Gaul sebati.
- Panaskan kuali, letak sedikit sahaja minyak.
- Letak sedikit inti di atas kulit popia dan lipatkannya menjadi empat segi.
- Masukkan murtabak ke dalam kuali dan goreng sehingga kekuning-kuningan.
Selamat mencuba!
saya: gigihkan diri untuk menaip resepi yang sempoi nih atas permintaan sorang kawan yang sedang sarat mengandung tetapi berkobar-berkobar memasak. Hehe.
No comments:
Post a Comment
Komen jangan tak komen. Siapa komen, saya bagi 20 sen..:p