Friday, September 25, 2009

Kisah Raya

Hari ni masuk raya ke-6. Aku dh t'peruk kat bilik kt UUM nih. Prepare for final exam la konon. Hehe. Tp still got time to update blog yang xberapa aktif nih. Huhu. Kira okeyla kan..Boring2 leh taip ape2 yang rs nak tulis..

Raya tahun ni, biase2 je.. Plan awl nk raya Jerteh dulu tp at last blk Johor dulu sbb mak masuk wad. So raya pertama kami di Johor. Hehe..Tenkiu cyg coz sgt memahami my situation..Alhamdulillah one day after ktorg blk JB, mak pun leh kuar hospital. Sgt menggembirakan sumer org. Akak ipar ckp mybe mak smgt tgk ktorg blk JB nak raya ngan dia dulu. *_* mungkin gak kan..Ape yang penting mak sehat. Tapi masa raya mak xkuat lg. Still need more rest. So aku n yang lain2 sibuk masak n kemas. Mak hanya bg arahan je..

Aku cam biase diamanahkan untuk menganyam ketupat..nasib baik dh expert.Ngeh3..eksen sket. Hubby tolong tgk je. Sian dia tggu smp kul 12 mlm br aku siap nganyam..Ajar gak tapi tgn keras xjd langsung. Korg ingat senang ke nak anyam.. Tryla belajar. Org yang sabar mcm aku nih je leh pandai..Hahaha..Takderla..As long as korg ade kesbrn yg tinggi korg kompem bleh anyam..Mule2 aku nih banyak kali kena marah ngan mak. Tapi thn telinga je la. Lama2 pandai gak. Xsempat nak snap time aku anyam..Tp adela sket gambo tine nak rebus tu..Blehla wat korg cuci mata..Hehe. Ni haa..


Jeng..jeng..jeng..




Mempersembahkan...





Ketupat anyam tanganku..Hehe



Yeah!Inilah hasil tangan aku menganyam..Takla banyak sgt..Sbb tau xabes nnt. Dlm 50+ ketupat je..Tp gemuk2 sbb daunnye lebar2..Bile siap rebus, mmg tembam2 gile. Hubby aku siap ckp cam tuan diala..Mentang2la aku ni comey..Haha. Ketupat pn ikut tuan yang anyam ye.. Watevala kan..janji sodap..Kat bwh ni cara2 nk rebus. Korg lehla kalo nk tgk2, cuba ke..Hehe. Mcm aku sorg je yg pandai ek..Aku kongsi pglmn je ni..



Langkah pertama: Hidupkan dapur gas
(Hubby ngah amik ati abahku..wat2 rajin le tu)



Langkah kedua: Masukkan ketupat setelah air mendidih
(Tapi mak ckp xyah tggu didih pn xpe. Ikut suka ye..Hehe)



Langkah ketiga: Masukkan daun pandan bagi wangi sket ketupat korg tu..




Pastu korg blehla senyum lebar cam hubby aku ye..*_*
(Org 1st time wat ketupat..jakun sket..Ngeh3~)


Ok pastu..
Sehari seblm raya, pg2 aku dh bgn..Potong daging and kejekan ayam 4 ekor yg ktorg beli kt Tesco. Murah je. RM3.99 sekg..murahla..compare ngan kedai lain RM6.50 sekg tau! Aku mmg tak penah potong ayam. Slalu beli dh siap potong. Tp disebabkan mls nk beratur tggu turn nk potong ayam, so aku pn decide nk potong sendiri. Bajet pandai sgtla kan..Haha. Nasibla hubby aku nih smgt nk tolong. Ikutkan seumur idup dia yang dh 30 taun tu xpenahnye sentuh ayam mentah. Ape lagila nak tolong potong.. Tapi sbb bini punya pasal sgp tu b'hempas pulas potong 4 ekor ayam. Smgt giler. Cepat je siap. Meh tengok aksi2 bucuk aku nih potong ayam..Hehe

BoldYeah! Kasi potong!



Hubby pulun potong ayam (",)




Smgtnye cuk..Hehe


Sambung nnt ek..

1 comment:

  1. Rajin lah hubby cikgu comey ni, bagus dia.

    DUlu kak Sweetie boleh juga anyam daun ketupat ni, sekarang ni..entahlah dok rebus ketupat nona jer.

    Rajin lah hubby cikgu comey ni, bagus dia. .rebus ketupat, potong ayam.bertuah cikgu dapat suami gini...senyum sokmo

    ReplyDelete

Komen jangan tak komen. Siapa komen, saya bagi 20 sen..:p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails